Cognitarium Education Centre in Koszalin

"The new library building is designed to affect its immediate surroundings. Its open character is to attract and focus students, offering the opportunity to meet, but also to work in concentration. The layout of the Cognitarium building refers to the archetypal Dom-Ino House structure created by Le Corbusier"

Author's description

1_PS — kopia.jpg

Year

Gross building area

Client

Architect

Construction

Visualisations

2020

5999m2

University of Technology in Koszalin

GAB

Bud-Expert Jan Drzewiecki

GID studio

2_PS — kopia.jpg

The main idea behind the design of the Cognitarium building was to create a space that would set the direction of development for the possible expansion of the campus, and at the same time bond the existing buildings and the surrounding greenery. Closing the campus from the east side and at the same time creating a new, main axis connecting it with the surroundings, makes it possible to develop a complex of academic buildings in a coherent and organized manner. In this sense, Cognitarium is to be a determinant and a model in creating a new space on the campus of the Koszalin University of Technology.

section sketch 2.jpg
sketch.jpg
siteplan.jpg
section sketch.jpg

Sketches: Alicja Maculewicz

3.jpg
2.jpg
1.jpg

The new library building is designed to affect its immediate surroundings. Its open character is to attract and focus students, offering the opportunity to meet, but also to work in concentration. The layout of the Cognitarium building refers to the archetypal Dom-Ino House structure created by Le Corbusier, in which only columns play the role of load transfer, creating a characteristic column-plate system with a visible arrangement of the geometric grid of the structural system, thus giving the possibility of any space configuration ( free plan). In terms of impressions, the arrangement refers to Sol LeWitt's spatial structures, which built space with their repeating geometric arrangement. Such a layout responds to the Client request to be open to the possibility of free expansion and adaptation in the future thanks to the creation of a building with a simple and clear structural layout. The heart of the building is the main library hall, Located in the center of a buliding podium is connecting main hallwith the reading room located on the first floor. In the project, we provide for the gradation of the open and closed parts of both the main lending room and the general reading room combined with the part intended for individual work.

6_PS_czysty.jpg